У Србији се ускршња јаја фарбају од четвртка до суботе у зависности од краја, али највише је оних који их фабају на Велики петак.
Домаћице су већ набавиле боје, луковину, а успут научиле и неколико добрих трикова за декорацију јаја, а оно што сваку брине јесте да не попуцају приликом кувања.
Ови проверени савети ће вам сигурно помоћи да вам јаја не попуцају током кувања.
Треба да знате и да је љуска белих јаја далеко тања од тамнијих, тако да њих треба краће кувати. Наравно, битно је и да буду свежа.
Такође, врло је важно да пре него их ставите на шпорет, јаја треба претходно да буду собне температуре, па их на време извадите из фрижидера.
Битно је и да вода буде собне температуре када се у њу ставе јаја, па се постепено загрева, водећи рачуна да не кључа прејако.
Посуда треба да буде довољно велика како се јаја не би сударала и тако попуцала.
По некима је добар трик и да се вода меша током кључања, па се потом јаја кувају 10-12 минута, а затим се искључи ватра и оставе се у тој води још пола сата.
Трик за који већина искусних домаћица зна јесте и да со и сирће помажу да јаја не попуцају током кувања.
Мера је пола кашике соли на литар воде, а да бисте били потпуно сигурни да сте избегли нежељено пуцање, додајте и пола кашичице сирћета!